Како правилно да демонтирате клима уред

Како да се демонтира клима уредот без губиток на фреон – детален водич за демонтажа на системот

Уредите за климатизација во стамбените и деловните објекти, како и оние кои се користат во индустриските сектори по правило и речиси без исклучок работат со специјализрани разладни средства – фреони. Ова хемиско средство може да преминува од една во друга агрегатна состојба т.е течна или гасовите зависно од параметрите како што се притисокот и температурата.

Праксата на користење на клима уредите не ја исклучува потребата за демонтажа пример заради поравка, преместување на друга локација. Во тие случаи сопствениците размислуваат како да го направат тоа и без повикување на стручњак за таа работа без да се изгуби фреонот кој се наоѓа во клима уредите.. Овде ќе дадеме појаснување како тоа може да го направите во сопствена режија и со сопствени материјали.

Što trebate znati o klima uređaju s rashladnim sredstvom?

Nažalost, kvarovi klima uređaja, kao i ostala oprema, nisu rijetkost. Stoga će potencijalnom majstoru, čak i “kućnom”, trebati teoretske i osnovne informacije o istom freonu, ako planira ugraditi, demontirati ili popraviti klima uređaj.

Moderni klima uređaji, kućanstvo ili ured, koriste rashladno sredstvo za rad, čija je marka navedena u certifikatu za klimatizaciju, kao i izravno na kućištu opreme.

Postupak instalacije kućanskog klima uređaja kroz oči stručnjaka izgleda prilično jednostavan. Smatraju da je još lakši demontaža klimatizacijskog sustava.

Stoga je prva stvar koju trebate znati za domaćeg majstora, naravno, marka rashladnog sredstva koja se koristi u sustavu. Marka freona određuje se očitavanjem podataka na tehničkoj pločici uređaja, koji su uvijek prisutni na kućištu vanjskog modula.

Čemu služi ta informacija? Za ispravno izvršavanje instalacije (demontaže) i stavljanja u pogon.

Takozvana „natpisna pločica“ klima uređaja je tehnička naljepnica na kućištu vanjske jedinice, gdje je navedena marka korištenog rashladnog sredstva. U ovom slučaju, naljepnica označava marku – R410A

Freon je vrlo tekuća tvar. To jest, u prisutnosti čak i blagog kršenja nepropusnosti sustava, ovo rashladno sredstvo potpuno izlazi van. Ova klasa tvari odnosi se na kemikalije koje mogu uništiti ozonski omotač atmosfere. Prema tome, ispuštanje freona u atmosferu u načelu je neprihvatljivo, čak i u malim količinama.

Kod ugradnje novog klima uređaja rizik od istjecanja rashladnog sredstva je minimalan, ali postupak zahtijeva određeni tehnološki pristup. Međutim, potpuno drugačija situacija prilikom demontaže sustava. Dalje ćemo govoriti o tome kako ukloniti klima uređaj kako freon ne bi iscurio iz njega.Advertisement

Demontiranje klima uređaja uz očuvanje freona

Razmotrite dvije mogućnosti za demontažu kućnog razdjelnog sustava uz potpuno očuvanje freona, s čime se moraju suočiti potencijalni korisnici klima uređaja:

  1. Demontaža radne instalacije.
  2. Demontaža neuspjele instalacije.

Obje su mogućnosti stvarnost postojeće prakse korištenja kućanskih i drugih klima uređaja.

Za demontažu kućanskog klima uređaja vlastitom rukom sasvim je prihvatljivo. Međutim, za obavljanje takvih poslova bit će potrebna osnovna znanja o dizajnu i radu klimatizacijskih sustava.

Usput, druga opcija, kada morate rastaviti neispravan stroj, još je češća od prve. Radni klima uređaji rastavljaju se prilično rijetko, čime strojevi mogu raditi tijekom cijelog razdoblja koje je najavio proizvođač.

Opcija br. 1 – demontaža radne opreme

Ovaj slučaj demontaže obično je povezan s uporabom preseljenja u drugo mjesto prebivališta (posao itd.). Istina, ponekad idu rastaviti opremu u vezi s zamjenom naprednijim (modernim) modelom.

Razmotrite glavne faze demontaže sustava uz očuvanje rashladnog sredstva.

Faza br. 1 – ispumpavanje freona iz sustava

Bez obzira na svrhu demontaže radne opreme, klima-uređaj prvo se mora “zakopati”.

Ovaj je pojam namijenjen:

S radnim (potpuno operiranim) klima uređajem relativno je jednostavno izvesti predmete označene na popisu. Dovoljno je prethodno ispumpati freon koji je prisutan u isparivaču (dio unutarnjeg modula) i u bakrenim cijevima koje spajaju unutarnju jedinicu s vanjskom jedinicom.

Pumpanje freona u radni sustav ne zahtijeva posebnu opremu. Često je za kontrolu dovoljno imati mjernu stanicu ili se jednostavno osloniti na rad prekidača niskog tlaka

Treba napomenuti: u ovoj izvedbi rashladno sredstvo se potpuno izbacuje lokalnim sredstvima – drugim riječima izravno kompresorom klima uređaja.Advertisement

Radnje korisnika su sljedeće:

  1. Zatvorite ventil za dovod freona u isparivač (na manjoj cijevi).
  2. Ostavite otvoreni ventil na liniji za odvod pare (na cijevi većeg promjera).
  3. Uključite klima uređaj u načinu “hlađenja”.
  4. Pričekajte trenutak kada se sustav automatski isključi (pri niskom tlaku).
  5. Zatvorite ventil na otvoru za odzračivanje.

Dakle, općenito gledano, izgleda tehnologija koja pokazuje kako pravilno ukloniti kućanski klima uređaj uz održavanje freona u jednom od modula sustava (vanjski modul).

Nakon izvođenja ovog postupka preostaje samo rastaviti jedinicu za klimatizaciju u odvojene module za prijevoz do drugog mjesta instalacije.

Faza # 2 – rastavljanje na module kućnog podijeljenog sustava

Zatim razmislite o redoslijedu djelovanja za podjelu klima uređaja na module. Ali ovo je podložno gornjem postupku crpanja freonskog kompresora.

Dakle, preporuča se spojiti mjernu stanicu na instalaciju posebno dizajniranu za punjenje / pumpanje freona. Ovaj servisni otvor (nazvan prema standardnoj specifikaciji) dio je dizajna zapornog ventila plinovoda (vod većeg promjera). Priključak je zatvoren mesinganim vijčanim vijkom, koji se prvo mora ukloniti.

Klasična verzija ventila i servisnih otvora na primjeru standardnog kućnog split sustava. Ventili se otvaraju / zatvaraju šesterokutnim ključem

Spajanje stanice manometra na servisni otvor izvodi se putem manometra (manovakuometra), dizajniranog za kontrolu strane sa niskim tlakom. Na uređajima s markom ovaj dio opreme (uključujući i cijev za adapter) u pravilu ima plavu boju. Istodobno, ventil za zatvaranje plavog manometra u stanici trebao bi ostati u položaju “zatvoren”.

Servisni otvor (spojnica) niskotlačnog voda ima ugrađeni povratni ventil. Kad je cijev opremljena posebnom glavom s navojem spojena na okov, nepovratni ventil se otvara pritiskom na glavu šipke na stablu ventila. Stoga se priključivanje / odspajanje na servisni priključak (odvijanje glave) mora izvesti brzo, ali pažljivo.

Merna stanica – uređaj za nadgledanje tlaka unutar radnih linija klimatizacijske instalacije, kao i za nadziranje procesa ispumpavanja / ispumpavanja freona, ako je potrebno

Nakon povezivanja manometar će pokazati prisutnost / odsutnost tlaka u vodi.Ako nema pritiska, možete sigurno odvojiti cjevovode spojene na vanjsku jedinicu odvrtanjem učvrsnih matica. U protivnom, ponovite postupak crpljenja rashladnog sredstva u kompresor.

Zatim se isključuje električna energija koja se dovodi u vanjske i unutarnje jedinice, kao i električno ožičenje na stezaljkama modula. Preporučuje se numerirati električne vodiče ako namjeravate koristiti stare žice s novom instalacijom.

Faza # 3 – uklanjanje blokova s ​​mjesta instalacije

Sljedeća faza operacije demontaže radnog kućanstva podijeljena sustava je isključivo fizička. Morat ćete ukloniti klima uređaje (vanjske i unutarnje) izravno s mjesta instalacije.

Smješteni na maloj visini, vanjski modul male težine (do 50 kg) mogu se ukloniti ručno – dvije osobe i po potrebi koristiti stepenice. Na visini, ako se vanjski modul nalazi pored prozora, ručno uklanjanje uređaja također je sasvim moguće. Iako u ovom slučaju treba imati na umu da je to prilično rizičan i opasan događaj.

Pod uvjetom da se vanjski modul podijeljenog sustava nalazi vrlo blizu prozora, dvije osobe mogu ručno ukloniti uređaj iz kutova ugradnje, čak i ako je sustav postavljen na visini

Naravno, demontaža vanjskog modula treba smatrati kompliciranim postupkom demontaže s velike visine ako u blizini ne postoje takozvani “teretni” terminali – prozori, vrata itd.

Za takve slučajeve uklanjanja u pravilu koriste dodatnu opremu, a također se koriste uslugama servisnih odjela:

Unutarnji modul podijeljenog sustava obično ne pravi posebne probleme prilikom izvođenja radova na demontaži. Iako je prilikom ugradnje klimatizacijskog sustava prijelaz cjevovoda kroz zid bio pažljivo zapečaćen, potrebno je pažljivo otvoriti ovo područje zida kako bi se izvukao dio izvedenih linearnih cijevi. Prije toga, prije rada s bakrenim linearnim cijevima, spoj cjevovoda izravno se odvaja na unutarnji modul, a sam modul uklanja se iz učvršćivača.Advertisement

Istina, ponekad ima smisla ne odvajati bakrene cijevi od unutarnjeg modula, demontirajući ovu jedinicu sustava zajedno s cjevovodima. Međutim, ova je opcija valjana pod uvjetom da postoji kratka (ne više od 1,5-2 metra) linija koja povezuje sistemske module.

Podignut pod kutom od razine zida, unutarnji modul pruža pristup spajanju linearnih cjevovoda. Dovoljno je odvojiti cijevi, a zatim ukloniti modul sa zida

S obzirom na to da je unutarnji modul sustava razdvajanja kućanstva obješen na gornje rubove montažne ploče pričvršćene na zid, da biste ga uklonili, malo spustite donji rub kućišta uza zid, a zatim povucite donji dio kućišta prema sebi. Kao rezultat ovih manipulacija, bit će moguće iščupati donje područje kućišta s zasuna.

Zatim, ako malo podignite kućište, unutarnji modul podijeljenog sustava možete lako ukloniti.

Ako imate poteškoće tijekom procesa demontaže i došlo je do curenja freona, ne brinite se. Nakon nove instalacije klima uređaja, morat ćete se pobrinuti za pravilan naboj rashladnog sredstva.

Opcija br. 2 – demontaža neradnog klima uređaja

Situacija s ispumpavanjem freona iz sustava, kada kompresor domaćeg klima uređaja iz jednog ili drugog razloga ne radi, puno je gora u usporedbi s prvom opcijom.

S neradnim kompresorom za klimatizaciju neće biti moguće implementirati funkciju crpanja freona na lokalnoj razini. Što učiniti u takvim slučajevima? Kako ukloniti i rastaviti klima uređaj kako freon ne bi iscurio?

Primjer uporabe posebne opreme – crpne stanice za rashladno sredstvo, kada ne postoji mogućnost korištenja lokalne “likvidacije” freona u klimatizacijskom sustavu

Ova opcija crpljenja u pravilu uključuje uključivanje servisnih odjela, jer nema mogućnosti bez upotrebe posebne opreme – stanice za uklanjanje freona.

Korištenje freonske crpne stanice omogućuje vam potpuno oslobađanje klima uređaja od prisutnosti rashladnog sredstva. Po potrebi, stanica za uklanjanje omogućuje vam dodatno stvaranje vakuuma u krugu vanjskog modula demontiranog klima uređaja.

Neradni uređaj se oslobađa od freona, dosljedno primjenjujući dvije metode uklanjanja rashladnog sredstva:

  1. Likvidacija tekuće tvari.
  2. Likvidacija plinovitih tvari.

Proces crpljenja freona iz neaktivnog klimatizacijskog sustava prati se u prvoj fazi radnjama za prikupljanje tekuće faze. Zaporni ventili na linearnom cjevovodu klima uređaja istodobno su potpuno otvoreni.

Tehnološka shema “uklanjanja” freona: 1 – cilindar; 2 – vaga; 3 – upravljački relej; 4, 6, 9, 11, 12 – fleksibilno crijevo; 5 – crpna stanica; 7 – filter sušilica; 8 – staklo za naočale; 10 – mjerna stanica; 13 – klima uređaj (vanjski modul); 14 – zatvaranje linearnih ventila

Pored zapornih ventila, potrebno je otvoriti i upravljačke magnetne ventile predviđene krugom vanjskog modula.

Za prevođenje u otvoreni položaj odgovarajući privremeni napon napajanja postavlja se na zavojnice ventila (obično označeno na kućištu ventila ili u dokumentaciji klima uređaja).

Primjer prikazuje položaj magnetskog ventila u sustavu klimatizacije. Ovisno o modelima klima uređaja, mjesto takvih ventila može varirati.

Zatim je na vagu ugrađen spremnik (freonski cilindar), opremljen dvosmjernim terminalom (plin i tekućina). Cilindar mora odgovarati marki rashladnog sredstva – na primjer, mora biti prikladan posebno za skladištenje R22 freona, ako se takvo rashladno sredstvo izbaci.

Spojite servisne cijevi na cilindar i otvorite odgovarajuće ventile (tekućina ili plin) na cilindru.

U sljedećoj fazi rada uključuju stanicu za likvidaciju Freona i otvaraju ventile stanice manometra, koja je prethodno spojena na krug za likvidaciju rashladnog sredstva iz neispravnog klima uređaja. Crpljenje freona upravlja staklenom vodomjerom.

Na sličan način ispumpava se plinoviti freon s jedinom razlikom što je u ovom slučaju na sklopnom cilindru otvoren plinski ventil.

Primjer koji pokazuje povezanost cilindra (Freon-sabirni spremnik) u slučaju kada postoji potreba za korištenjem stanice za uklanjanje rashladnog sredstva iz neispravnog (oštećenog) klima uređaja. U ovom slučaju uklanjanje plinovite tvari s spajanjem crijeva na plinski ventil (terminal)

Treba napomenuti da sustav crpki rashladnog sredstva predviđa punjenje kapaciteta montaže – cilindra, i to ne više od 80%. U pravilu, algoritam rada stanice za likvidaciju rashladnog sredstva podešava se ovom parametru volumena. Sam dizajn stanice za likvidaciju opremljen je posebnim senzorima za nadziranje prikupljene količine.

Kad je uklanjanje freona dovršeno, možete početi demontirati klima uređaj.

Značajke evakuacije freona jasno su prikazane u sljedećem videozapisu:

Demontaža kućnog klima uređaja mora se uvijek obavljati uzimajući u obzir potpunu evakuaciju rashladnog sredstva kako bi se izbjegao gubitak freona. U međuvremenu, u praksi se često događa suprotna situacija kada se freon jednostavno ubaci u atmosferu. Ovaj pristup je neprihvatljiv, jer narušava prirodno okruženje ljudskog postojanja. Jednostavno rečeno, ljudi se truju pribjegavajući metodama banalnog drenaže freona bez pravila.

Želite li podijeliti vlastito iskustvo s pumpanjem freona i dati korisne preporuke za popravak? Ili imate pitanja koja nismo riješili u ovom članku? Pitajte ih našim stručnjacima i drugim posjetiteljima web lokacije u bloku komentara smještenom ispod ovog članka.