Блог и новости

Не дозволувајде Вашиот клима уред да замрзне

Ги известуваме(советуваме) сите клиенти кои и во овој период при екстремно ниски надворешни температури користат клима уред за загревање на просториите да обратат посебно внимание да не дојде до смрзнување на нивниот клима уред. При користење на клима уредот во режим на греење доаѓа до кондензација на вода во надворешната единица а водата се одведува преку цревото за кондензација. Затоа мора да се преземат сите мерки водата непречено да се одведува од коритото на надворешната единица

TOP 5 НАЈДОБРИ – BEST BUY КЛИМА УРЕДИ ЗА ГРЕЕЊЕ ВО 2019

На сите ни е познато дека греење со клима уред е најповолен начин на греење од причина што технологијата напредувала и затоа клима уредот можи квалитетно да грее на многу ниски надворешни температури до -25 степени.

Сепак не е едноставно да се избери најдобар клима уред за греење на просторот од причина што постојат многу услови кои влијаат врз конечниот избор.

Ќе пробаме во неколку реченици да Ви појасниме на што треба да се обрни внимание при изборот на нов клима уред како би донеле исправна одлука, како би го користеле уредот со задоволство а при тоа да Ви пружи комфор и помал трошок.

И во овој случај важи старото правило: колку пари толку музика, па според тоа најдобро е да се купи клима уред од висока класа.

TOP 5 НАЈДОБРИ – BEST BUY КЛИМА УРЕДИ ЗА ЛАДЕЊЕ ВО 2019.СОВЕТИ ЗА КУПУВАЧИТЕ ОД ТЕКОТ НА НАШЕТО ДОЛГОГОДИШНО ИСКУСТВО

На сите ни е јасно дека вградувањето на клима уредот е единствен начин за ладење на просторот, сепак не е едноставно да се одбери најдобриот клима уред за ладење на просторот од причина што постојат многу услови и параметри кои влијаат на конечниот избор.

Ќе пробаме во неколку реченици да Ви појасниме на што треба да се внимава при изборот на нов клима уред како би донеле исправна одлука и со задоволство ќе се користи уредот кој ќе понуди најмал можен трошок.

10 НАЈЧЕСТИ ДЕФЕКТИ НА КЛИМА УРЕДИТЕ зошто се случуваат дефекти и како да се спречат и поправат

Објаснување за можните дефекти и проблеми на клима уредот и стручни совети како да се решат

Нови модели на врвни јапонски производители на клима уреди од климатизацијата во 2019/2020.

*Преглед на модели на врвни јапонски клима уреди
* Споредби, предности и разлики во однос на старите модели
* Препорака за купување

КАДЕ ДА СЕ КУПИ КЛИМА УРЕД -Вредни информации за купување и монтажа на клима уред

Информации од долгогодишното искуство:

TOP 5 НАЈПОВОЛНИ КЛИМА УРЕДИ по препорака за купување на евтини клима уреди

Во морето на клима уреди кои се нудат на пазарот често го бараме најповолниот клима уред кој ќе ги задоволи нашите потреби за ладење и греење на просторот.

Во поволните влезни класи повисоката цена не е гаранција дека квалитетот е подобар и ако добро се информирате од стручно лице можи да купите клима уред за помал износ а со сосема солидни перформанси.

Поради тоа врз основа на нашето искуство даваме препораки за купување на клима уреди и од пониска класа.

ВОДИЧ-СОВЕТИ ЗА КУПУВАЊЕ НА КЛИМА УРЕДИ

СТРУЧЊАЦИТЕ СОВЕТУВААТ НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ОБРНЕ ВНИМАНИЕ ПРИ КУПУВАЊЕ НА КЛИМА УРЕД

Вредни совети од долгогодишното искуство :

-кој производител да се избери
– која моќност
– кои опции и можности треба да ги има еден клима уред
– каде да се постави внатрешната и надворешната единица за најдобар ефект
– кој ќе го монтира клима уредот
– што е со гаранцијата и што спаѓа во гаранција итн.

НАЈКВАЛИТЕТНИ КЛИМА УРЕДИ

Еве зошто се MITSUBISHI i DAIKIN најдобри клима уреди- уредите Mitsubishi Electric i Daikin на врвот на климатизацијата

Mitsubishi Electric i Daikin се веќе 20 години на врвот на климатизацијата и најдобри производители на клима уреди.

10 ПРИЧИНИ ЗОШТО ЈАПОНСКИТЕ КЛИМА УРЕДИ СЕ НАЈДОБАР ИЗБОР!

Познато е дека јапонските производители имаат друга стратегија каде квалитетот и енергетската ефикасност имаат предност, затоа со купување на клима уред од јапонски производите нема да згрешите.

Сепак, мора да се обрне внимание на серијата климатизери на одреден производител, така што почетната или влезната серија каде климатизерите и најповолните главно се користат за ладење и загревање на просторот и за висококвалитетно и удобно греење, дури и при многу ниски надворешни температури, треба да се земат предвид малку поскапите уреди.

Најголема разлика помеѓу клима уредите од јапонски и кинески производител се забележува во време на греење каде клима уредите на јапонските производители, посебно оние поскапите, се надмоќни во однос на кинеските и беспрекорно греат на сите услови.

КЛИМА УРЕДИ ЗА АПАРТМАНИ -ИЗМЕНУВАЧИ

Ценети купувачи,

Од богатото искуство при продажба и долгогодишна работа на продажба и монтажа на клима уреди за климатизација на апартмани покрај брегот и низ земјата сакаме со вас да поделиме важни информации кои е добро да се знаат при купување на клима уред.

Совети и предлози за купување на нов клима уред за апартман и објекти од туристичка намена.

ИЗБОР НА ПОТРЕБНАТА СИЛА НА КЛИМА УРЕДОТ И НАЈДОБРА ПОЗИЦИЈА НА ВНАТРЕШНАТА И НАДВОРЕШНАТА ЕДИНИЦА

Која сила на клима уредот да се одбери ?
Каде да се постви внтрешната единица ?
Каде да се постави внатрешната единица?
Каде да се однеси водата-кондензат ?
Каде да се спои напојувањето на клима уредот ?
Како ќе лади?
Како ќе грее?

ПРЕМЕСТУВАЊЕ НА КЛИМА УРЕДОТ

Кога внатрешната или надворешната единица не е поставена на позиција која одговара за неа:

Тоа го намалува ефектот, ја зголемува потрошувачката на електричната енергија и го нарушува комфорот и затоа треба да се премести…

Даваме практични совети што да се прави во тие случаеви и како да се реши проблемот.

Сепак, најдобро е пред монтажа да се советувате со стручно лице околу изборот на позицијата на внатрешната и надворешната единица и со тоа ќе ја зголемите ефикасноста на клима уредот, ќе троши помалку електрична енергија и ќе бидите позадоволни од уредот.

MITSUBISHI ELECTRIC VS. DAIKIN – споредба! Ги споредуваме двата најпознати производители на клима уреди

Генерално гледано Mitsubishi Electric и Daikin се два најдобри производители на клима уреди во светот и двата имаат свои серии на клима уреди со различни функции и технички можности.

Купувачите често грешат бидејќи ги споредуваат клима уредите на различни производители кои не припаѓаат на иста класа бидејќи имаат различни спецификации,технички можности и функции. На тој начин можи да се донеси погрешна одлука .

НАЈЧЕСТИ ПРАШАЊА ОКОЛУ КЛИМА УРЕДИТЕ

1. Зошто од климата преку лето течи водa од внатрешната, а преку зима од надворешната единица?
2. Зошто климата во греење понекогаш престанува со работа и прави чуден звук?
3. Зошто климата слабо грее кога е ниска внатрешната или надворешната температура?
4. Која е разликата помеѓу класичната клима и инвертер?
5. Зошто од внатрешната единица повремено се слуша пуцкетање?
6. Зошто е потребен годишен сервис и зошто се наплатува?

Како купувачите купуваат клима уред? Се што сакате да знаете пред да го одберите клима уредот-погледнете ги коментарите на стручњаците.

Во морето на клима уреди тешко е да се одбери најдобриот клима уред за Вас.

Стручните лица Ви даваат одговор на повеќето прашања кој купувачите ги поставуваат при купивање.

Ако сакате квалитетен и тивок клима уред кој добро лади, грее и го прочистува воздухот ова е право четиво за Вас.

SMART – ПАМЕТНИ КЛИМА УРЕДИ СО СЕНЗОР ЗА ПРИСУТНОСТ. Се околу сензорите за присутност на клима уредите

Се за 3-D сензорот за присуство и како можe да се постигни заштеда на електрична енергија.

-сензор за температура
– пребарување на подрачјето
– откривање на активности
– откривање на одсутност
– автоматска прилагодба за најголем комфор и најмала потрошувачка на енергија

WI FI УПРАВУВАЊЕ СО КЛИМА УРЕДОТ ОД ОДАЛЕЧЕНА ЛОКАЦИЈА

Технологијата ни овозможува комплетно и планско управување со клима уредите на одалечени локации, ни го зголемува комфорот. Чувството да управуваме од далеку ни дава додатна сигурност и ги намалува трошоците бидејќи во секој момент можеме да го провериме статусот на клима уредот (дали е уклучен или исклучен) и други детали.

Да се вртите дома после работа и станот да ви биди климатизиран за многу мал трошок бидејќи половина час пред тоа сте го уклучиле на одредена температура не е веќе научна фантастика, релност е.

Што е инвертер, зошто инвертер,кои се предностите на инвертер клима уредите

Ценети купувачи,

-Често при купувањето прашувате што е тоа ИНВЕРТЕР
-Дали одредена клима има инвертер
-Што добивам ако купам клима уред со инвертер
-Дали инвертерот штеди струја
-Дали работи потивко
-Дали подобро грее и уште многу други прашања

НАЈДОБРИ КЛИМА УРЕДИ

Преглед на најдобрите клима уреди на светот кои се одликуваат со висока напредна технологија, највисока енергетска ефикасност, најниско ниво на бучава и најефикасно ладење и греење со најголем комфор.

MITSUBISHI ELECTRIC – STYLE INVERTER
DAIKIN – EMURA
DAIKIN – URURU SARARA
TOSHIBA – SUPER DAISEIKAI 9
FUJITSU – NOCRIA

Предности и недостатоци при греење на просторот со клима уред

Совети од стручни лица за избор на најадекватен клима уред за греење.

Изборот на квалитетен клима уред и поставување на внатрешната и надворешната единица на најдобра позиција според советот на стручњакот ќе Ви осигура квалитетно греење со најмал можен трошок кој неспоредливо е помал од било кој друг начин на греење.

Погледнете ги нашите Top 5 најдобри клима уреди за греење. При изборот во предвид ги зедовме квалитетот, енергетската класа, задржување на капацитетот на греење при ниски температури и цената.

ПРЕДНОСТ И НЕДОСТАТОЦИ НА НОВИОТ ФРЕОН R32 ВО ОДНОС НА R410A

Одговори на прашањата:

– Дали е битен видот на плинот во клима уредот?
– Дали видот на фреонот влијае врз енергетската ефикасност?
– Дали фреонот за мојата клима ќе биди достапен за 10 години?
– Што кога ќе протечи фреон од клима уредот?
– Колку чини полнење на фреон во клима уредот?

СПАС ЗА ВЛАЖНИ ПРОСТОРИИ-ГРЕЕЊЕ НА КЛИМА

Темни дамки,влага во воздухот, мувла на ѕидовите – проблем кој погодува многу домаќинства. Како просторот во кој живееме повторно да го направиме чист, сигурен и удобен за живот?

Дали сте знаеле дека влажниот воздух потешко се загрева?
Тоа значи дека ако во воздухот има помалку влага и трошоците за греење ќе бидат помали.

За постигнување на собна температура од 22 степени потребно ни е:
26% повеќе енергија за греење ако влагата во воздухот е 70%
36% повеќе енергија за греење ако влагата во воздухот е 80%
47%повеќе енергија за греење ако влагата во воздухот е 90%

Тоа значи дека и толку се поскапи трошоците за греење во однос на релативната влажност на воздухот од 45%. Превисоката влага доведува до појава на р’ѓа, габи, гниење. Прекумерната влага во воздухот можи да предизвика и здравствени проблеми и оштетување на покуќнината.

Се околу климатизација на станбениот и деловниот простор

Климатизацијата е процес на одржување на саканата температура, влажност и чистота на воздухот во затворен простор за осигурување на удобен престој .

За климатизација на поголеми простории се користат комори за климатизација, додека за деловни простории се применуваат мали комапактни моно сплит или мулти сплит клима уреди како ѕидни, подни, канални или казетни.

КЛИМА УРЕД СО ДВЕ ВНАТРЕШНИ ЕДИНИЦИ: МУЛТИ СПЛИТ ДУАЛ

-Мулти сплит клима уред DUAL
-Две внатрешни и една надворешна единица
-Компактен дизајн
-Квалитетно техничко решение за климатизација на две простории со само една надворешна единица
-Широк избор на производители и модели
-Едноставна монтажа
-Повеќегодишна гаранција

MITSUBISHI ELECTRIC – Нов ELITE INVERTER

Нов рекордер за енергетска ефикасност и технолошки лидер меѓу клима уредите на пазарот. Постигнува најголем SEER и SCOP коефициент, овозможува управување со Wi Fi бидејќи има вграден 3D I see сензор за присутност на луѓе во просторот. Користи нов разладен гас R32.

ТОПЛИНСКА ПУМПА- Комплетно решение за станбени и деловни простории

Топлинските пумпи не се производ на иднината, тие се наметнуваат како се подостапно економско и еколошко решение кое овозможува греење, климатизирање и припрема на потрошната вода, затоа нивните предности ги поставуват на самиот врв во сите станбени објекти.

Топлинската пумпа е уред кој овозможува пренос на топлинската енергија од понизок температурен систем (земја, вода, воздух) во повисок термички степен (центрлно греење или PTV) со користење на додатна енергија (струја за компресор) со помош на кружен процес на прикладен гас (фреон).

САКАМ ТОПЛОТНА ПУМПА ! – КАКО ДА ГО РЕАЛИЗИРАМ ТОА? Се што треба да знаете околу започнување на инвестицијата….